Hranozavest slogan

POIŠČI SVOJ NAVDIH V KNJIŽICAH RECIKLIRANA KUHARIJA

Kliknite na posamezno knjižico za brezplačen prenos.

Reciklirana kuharija 2024

9. knjižica recikliranih receptov Reciklirana kuharija prinaša 20 izvirnih predlogov za zmanjšanje količine zavržene hrane ter kviz, v katerem lahko preizkusite, kako hranozavestni ste.

Reciklirana kuharija 2023

8. knjižica recikliranih receptov Reciklirana kuharija prinaša 20 izvirnih predlogov za zmanjšanje količine zavržene hrane ter ustvarjanje novih in vznemirljivih okusov pri kuhanju.

Reciklirana kuharija 2022

V 7. izdaji Reciklirane kuharije najdete 20 izvirnih receptov, ki so jih pomagali soustvariti otroci iz slovenskih vrtcev, osnovnih in srednjih šol. 

Reciklirana kuharija 2020

V tokratni izdaji Reciklirane kuharije najdete 12 receptov, ki jih je prispevalo 12 izobraževalnih ustanov programa Ekošola, kjer so otroci, učenci in dijaki jedi pripravili iz ostankov tam pripravljenih obrokov.

Reciklirana kuharija 2021

V 6. izdaji Reciklirane kuharije tokrat poleg okusnih receptov, najdete tudi pet zmagovalnih zgodb, ki so jih slovenske družine ustvarile v okviru literarnega natečaja Zgodbe o zavrženi hrani. Te na edinstven način prikazujejo, kako lahko krojimo usodo naši najljubši hrani.

Reciklirana kuharija 2019

V tokratni izdaji Reciklirane kuharije najdete 12 receptov, ki jih je prispevalo 12 izobraževalnih ustanov programa Ekošola in 4 slovenski blogerji: Tamara Bastarda (Drzna dekleta), Sabina Čarman (Mami na vrtu) ter Dora Markun in Miha Pušavec (Moj gušt).

Reciklirana kuharija 2018

V 3. izdaji Reciklirane kuharije najdete 15 receptov, ki jih je prispevalo 11 izobraževalnih ustanov programa Ekošola in 4 slovenski blogerji: Tamara Fortuna, Urška Fertelj, Natalija Šuštar in Tamara Bastarda. 

Reciklirana kuharija 2017

V 2. izdaji Reciklirane kuharije najdete okusne recepte, ki so nastali v sklopu nagradnega natečaja Reciklirana kuharija in so jih prispevali otroci slovenskih vrtcev in šol. Recepti so edinstveni po tem, da je njihova glavna sestavina živilo, ki je ostalo d druge jedi ali pa ga nismo porabili v celoti.

Reciklirana kuharija 2015

Za 1. knjižico Reciklirana kuharija smo ideje za ponovno uporabo hrane poiskali pri tistih, ki so znani po svoji kreativnosti, in pri tistih, ki s hrano vsak dan ustvarjajo prave čarovnije. Del receptov so v posebnem natečaju tako prispevali učenci slovenskih izobraževalnih ustanov, svoje najljubše (reciklirane) kuharske domislice pa so razkrili tudi obiskovalci naše Facebook strani.

ZBUDI SVOJO HRANOZAVEST

Hranozavest je pot življenja.
Je zavestna odločitev, da delaš dobro. Zase in za planet.
Je trenutek, ko skrbno uporabiš ostanke hrane. Ko poslušaš svoje telo in preudarno načrtuješ obroke.
Hranozavest je filozofija, ki spodbuja celosten pristop k hrani
za manj zavržkov in uravnotežen življenjski slog.
V Lidlu Slovenija hranozavest udejanjamo prek raznoterih pobud in projektov,
v želji, da prispevamo svoj košček v mozaiku pri ustvarjanja boljšega sveta.

HRANOZAVEST V VSAKEM IZMED NAS

OB SLOVENSKEM DNEVU BREZ ZAVRŽENE HRANE: TRAJNOSTNA KOLEKCIJA MODNIH KUHARSKIH PREDPASNIKOV

Ob 4. slovenskem dnevu brez zavržene hrane, ki ga obeležujemo 24. aprila, in v sodelovanju s štirimi mladimi slovenskimi modnimi oblikovalci Jurijem Fidelom, Katjo Kuhar, Anjo Miklavčič in Urošem Topićem je za Lidl Slovenija nastala serija devetih modnih kuharskih predpasnikov, navdahnjena s hranozavestnim življenjskim slogom.

ALI VEŠ?
  • Zavržena hrana je eden večjih svetovnih izzivov, ki s seboj nosi visoko finančno, etično in okoljsko ceno.
  • Zaradi lakote in podhranjenosti trpi okoli 800 milijonov ljudi, a se na svetu kljub temu zavrže približno 17 % proizvedene hrane.
  • Povprečni prebivalec Slovenije na leto zavrže okoli 72 kilogramov hrane.

Nekatere modne predpasnike so si nadeli Lidlovi ambasadorji nutricionist Jernej Ogrin, šepetalec hrani Sašo Šketa, ustvarjalka vsebin Klara A. Žagar ter kulinarični bloger in avtor kuharske knjige Jernej Zver.

Predpasniki-influencerji
ALI VEŠ?

Ponosni smo, da je na pobudo Lidla Slovenija in partnerjev – program Ekošola, Ekologi brez meja, Zveza prijateljev mladine Slovenije, TAM-TAM, Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo, Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano in Etri skupina z Mini tovarno – lansko leto Vlada Republike Slovenije 24. april razglasila za slovenski dan brez zavržene hrane.

S partnerji slovenski dan brez zavržene hrane obeležujemo od leta 2021.

HRANOZAVEST V ŠOLAH IN VRTCIH: V POVPREČJU DO 30 % MANJ ZAVRŽKOV

V sodelovanju s programom Ekošola smo z letošnjim šolskim letom vstopili v 10. sezono projekta Hrana ni za tjavendan, ki je namenjen ozaveščanju mladih o problematiki zavržene hrane. Pobuda vsako leto združi več tisoč otrok in mentorjev iz slovenskih vrtcev, osnovnih in srednjih šol, ki z raznolikimi aktivnostmi tako na šoli kot doma pripomorejo k zmanjševanju količin zavržene hrane.

V okviru projekta že vrsto let ustvarjamo natečaj Reciklirana kuharija, rezultat pa je zbirka knjižice receptov, ki ti je lahko v pomoč, kadar zmanjka idej, kako uporabiti ostanke kuhanega riža, suhega kruha ali preveč zrele banane.

ALI VEŠ?

V letošnjem šolskem letu projekt Hrana ni za tjavendan znova podira rekorde. Pridružilo se nam je več kot 280 vzgojno-izobraževalnih ustanov iz vse Slovenije, kar je največ do zdaj. V 10 letih je v projektu skupno sodelovalo 377 različnih ustanov, ki so povprečno na leto količine zavržene hrane zmanjšale za 30 %, nekatere med njimi tudi za več kot 95 %.

S področjem upravljanja zavržene hrane se v Lidlu Slovenija že leta sistemsko ukvarjamo ter pospešeno nadgrajujemo procese, ki pripomorejo k zmanjševanju količin zavržene hrane, obenem pa vseskozi krepimo ozaveščenost javnosti o tej tematiki in spodbujamo razmislek o pomenu preudarnega ravnanja s hrano.

ALI VEŠ?

V Lidlu Slovenija je trajnost strateška zaveza in odgovornost na vseh ravneh poslovanja, s ciljem, da omejimo negativne vplive, ki jih povzročamo s svojim delovanjem. Z ukrepi in aktivnostmi krepimo pozitiven vpliv in ustvarjamo dodano vrednost vzdolž celotne verige vrednosti in se oredotočamo na oblikovanje odgovorne in trajnostne potrošnje. Našo obljubo uresničujemo s pomočjo šestih osrednjih tem, in sicer tako, da spoštujemo biotsko raznovrstnost, varujemo podnebje, varujemo vire, pošteno ravnamo, spodbujamo zdravje in krepimo dialog. Osrednje teme delujejo skozi tri strateške dimenzije, bolje za planet, bolje za ljudi in bolje zate.

Na področju upravljanja zavržene hrane imamo opredeljen cilj zmanjšanja zavržene hrane za 50 % do leta 2030, na ravni Skupine Lidl pa je v pripravi tudi strategija upravljanja zavržene hrane za vse države, v katerih deluje Lidl.