POIŠČI SVOJ NAVDIH V KNJIŽICAH RECIKLIRANA KUHARIJA
Kliknite na posamezno knjižico za brezplačen prenos.
Reciklirana kuharija 2024
9. knjižica recikliranih receptov Reciklirana kuharija prinaša 20 izvirnih predlogov za zmanjšanje količine zavržene hrane ter kviz, v katerem lahko preizkusite, kako hranozavestni ste.
Reciklirana kuharija 2017
V 2. izdaji Reciklirane kuharije najdete okusne recepte, ki so nastali v sklopu nagradnega natečaja Reciklirana kuharija in so jih prispevali otroci slovenskih vrtcev in šol. Recepti so edinstveni po tem, da je njihova glavna sestavina živilo, ki je ostalo d druge jedi ali pa ga nismo porabili v celoti.
Reciklirana kuharija 2015
Za 1. knjižico Reciklirana kuharija smo ideje za ponovno uporabo hrane poiskali pri tistih, ki so znani po svoji kreativnosti, in pri tistih, ki s hrano vsak dan ustvarjajo prave čarovnije. Del receptov so v posebnem natečaju tako prispevali učenci slovenskih izobraževalnih ustanov, svoje najljubše (reciklirane) kuharske domislice pa so razkrili tudi obiskovalci naše Facebook strani.
ZBUDI SVOJO HRANOZAVEST
Hranozavest je pot življenja.
Je zavestna odločitev, da delaš dobro. Zase in za planet.
Je trenutek, ko skrbno uporabiš ostanke hrane. Ko poslušaš svoje telo in preudarno načrtuješ obroke.
Hranozavest je filozofija, ki spodbuja celosten pristop k hrani
za manj zavržkov in uravnotežen življenjski slog.
V Lidlu Slovenija hranozavest udejanjamo prek raznoterih pobud in projektov,
v želji, da prispevamo svoj košček v mozaiku pri ustvarjanja boljšega sveta.
HRANOZAVEST V VSAKEM IZMED NAS
Ustvarjanje boljšega sveta se začne doma. Začni s temi koraki, da bodo živila ostala čim dlje sveža, ali preizkusi preproste trike, ki ti bodo olajšali življenje v kuhinji. V zbirki knjižic Reciklirana kuharija poišči navdih, kako ostanke hrane spremeniti v okusne jedi, ali prisluhni hranozavestni blogerki Sabini Čarman in njenim 15 trikom za manj zavržkov hrane.
OB SLOVENSKEM DNEVU BREZ ZAVRŽENE HRANE: TRAJNOSTNA KOLEKCIJA MODNIH KUHARSKIH PREDPASNIKOV
Ob 4. slovenskem dnevu brez zavržene hrane, ki ga obeležujemo 24. aprila, in v sodelovanju s štirimi mladimi slovenskimi modnimi oblikovalci Jurijem Fidelom, Katjo Kuhar, Anjo Miklavčič in Urošem Topićem je za Lidl Slovenija nastala serija devetih modnih kuharskih predpasnikov, navdahnjena s hranozavestnim življenjskim slogom.
- Odpadna hrana je eden večjih svetovnih izzivov, ki s seboj nosi visoko finančno, etično in okoljsko ceno.
- Zaradi lakote in podhranjenosti trpi okoli 800 milijonov ljudi, a se na svetu kljub temu zavrže približno 17 % proizvedene hrane.
- Povprečni prebivalec Slovenije na leto zavrže okoli 72 kilogramov hrane.
Nekatere modne predpasnike so si nadeli Lidlovi ambasadorji nutricionist Jernej Ogrin, šepetalec hrani Sašo Šketa, ustvarjalka vsebin Klara A. Žagar ter kulinarični bloger in avtor kuharske knjige Jernej Zver.
Ponosni smo, da je na pobudo Lidla Slovenija in partnerjev – program Ekošola, Ekologi brez meja, Zveza prijateljev mladine Slovenije, TAM-TAM, Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo, Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano in Etri skupina z Mini tovarno – lansko leto Vlada Republike Slovenije 24. april razglasila za slovenski dan brez zavržene hrane.
S partnerji slovenski dan brez zavržene hrane obeležujemo od leta 2021.
HRANOZAVEST V ŠOLAH IN VRTCIH: V POVPREČJU DO 30 % MANJ ZAVRŽKOV
V sodelovanju s programom Ekošola smo z letošnjim šolskim letom vstopili v 10. sezono projekta Hrana ni za tjavendan, ki je namenjen ozaveščanju mladih o problematiki odpadne hrane. Pobuda vsako leto združi več tisoč otrok in mentorjev iz slovenskih vrtcev, osnovnih in srednjih šol, ki z raznolikimi aktivnostmi tako na šoli kot doma pripomorejo k zmanjševanju količin odpadne hrane.
V okviru projekta že vrsto let ustvarjamo natečaj Reciklirana kuharija, rezultat pa je zbirka knjižice receptov, ki ti je lahko v pomoč, kadar zmanjka idej, kako uporabiti ostanke kuhanega riža, suhega kruha ali preveč zrele banane.
V letošnjem šolskem letu projekt Hrana ni za tjavendan znova podira rekorde. Pridružilo se nam je več kot 280 vzgojno-izobraževalnih ustanov iz vse Slovenije, kar je največ do zdaj. V 10 letih je v projektu skupno sodelovalo 377 različnih ustanov, ki so povprečno na leto količine odpadne hrane zmanjšale za 30 %, nekatere med njimi tudi za več kot 95 %.
S področjem upravljanja odpadne hrane se v Lidlu Slovenija že leta sistemsko ukvarjamo ter pospešeno nadgrajujemo procese, ki pripomorejo k zmanjševanju količin odpadne hrane, obenem pa vseskozi krepimo ozaveščenost javnosti o tej tematiki in spodbujamo razmislek o pomenu preudarnega ravnanja s hrano.
Naši ukrepi za zmanjševanje količin odpadne hrane
V Lidlu Slovenija je trajnost strateška zaveza in odgovornost na vseh ravneh poslovanja, s ciljem, da omejimo negativne vplive, ki jih povzročamo s svojim delovanjem. Z ukrepi in aktivnostmi krepimo pozitiven vpliv in ustvarjamo dodano vrednost vzdolž celotne verige vrednosti in se oredotočamo na oblikovanje odgovorne in trajnostne potrošnje. Našo obljubo uresničujemo s pomočjo šestih osrednjih tem, in sicer tako, da spoštujemo biotsko raznovrstnost, varujemo podnebje, varujemo vire, pošteno ravnamo, spodbujamo zdravje in krepimo dialog. Osrednje teme delujejo skozi tri strateške dimenzije, bolje za planet, bolje za ljudi in bolje zate.