XS

O projektu

V Mini tovarni, ki deluje v sklopu Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani, iz izdelkov, ki ne ustrezajo več estetskim standardom, nastajajo kakovostni in okusni obroki za študente in zaposlene, dostavljajo pa jih tudi na dom.

Obroki Mini tovarne tudi za Lidlovke in Lidlovce

O tem, kako okusne so jedi, pripravljene iz presežkov hrane, so se lahko prepričali tudi Lidlovke in Lidlovci na degustaciji v upravni stavbi v Komendi. Za pokušino so bili na voljo paradižnikova juha s prosom, zelenjavna in piščančja enolončnica s kruhovim cmokom in jabolčni narastek s proseno kašo.

»Super projekt in tako okusna hrana, da sem si privoščil še repete!«

Mitja Pikl, Marketing neprehrambenih izdelkov

Odličen odziv zaposlenih je botroval odločitvi, da naročilo izdelkov Mini tovarne Lidlovkam in Lidlovcem ponudimo za malico. Septembra tako uvajamo možnost naročila obrokov, ki bodo na voljo v povratni embalaži – sprva v upravni stavbi, v drugi fazi pa predvidoma tudi v logističnem centru v Arji vasi. 

ALI VEŠ?

Mini tovarna redno pobira viške hrane iz 5 Lidlovih trgovin. 

Sodelovanje z Mini tovarno smo vključili tudi v Hranozavestni letak, v katerem najdeš ključne informacije o odpadni hrani. Tukaj ga lahko prelistaš.  

Te zanima, kako se potencialna presežna hrana spremeni v okusne nove obroke? Pridruži se nam na poti od Lidlove trgovine, kjer Mini tovarna prevzema presežke hrane, pa do zavoda Pod strehco, kjer letno pripravijo več tisoč brezplačnih obrokov.

Od presežkov hrane do brezplačnih obrokov

Edvard vsako jutro ob 8. 30 prevzame viške hrane iz Lidlove trgovine v Domžalah

Prihod v Lidlovo trgovino v Domžalah

Ob 8.30 nas pri nakladalni stezi Lidlove trgovine v Domžalah pričaka Edvard. Najprej pritisne na zvonec in počaka, da mu zaposleni iz trgovine odpre vrata.

Največ je kruha, pravi, včasih pa se najde tudi kaj zelenjave in sadja.

Predaja presežkov hrane

Edvarda pozdravi prodajalka Andreja, ki je s sodelavkami že prejšnji večer pripravila presežke hrane, ki ostanejo v trgovini po zaprtju. Edvard pobira presežke hrane iz trgovine v Domžalah vsak dan od marca 2023. Največ je kruha, pravi, pa tudi sadja in zelenjave.

Kruh največkrat spremenijo v kruhove cmoke.

Transport in predelava

Naložena živila se nato odpeljejo v enoto Biotehniške fakultete v Ljubljani na Rodici pri Domžalah, kjer deluje kuhinja Mini tovarne. Tam kruh največkrat spremenijo v kruhove cmoke, za katere nam zaupajo tudi recept. »V teh kepicah so kruh, mleko, čebula, maslo, jajca in začimbe: peteršilj, muškatni orešček, sol«. 

V zavodu Pod strehco delijo brezplačne obroke, pripravljene v Mini tovarni

Brezplačni obroki v zavodu Pod strehco

Ko so cmoki in ostale jedi pripravljeni, je čas, da se premaknemo do naše zadnje postojanke, zavoda Pod strehco, ki je od kuhinje oddaljen skoraj 20 kilometrov. Tam delijo brezplačne obroke, pripravljene v Mini tovarni. Po hrano prihaja čedalje več starejših, ki se ob brezplačnem obroku tudi družijo v podpornih skupinah in na kuharskih delavnicah. 

ALI VEŠ?

Investicija Lidla Slovenija je omogočila, da si je ekipa zadruge Allium dodatno opremila obrat, razvila nove možnosti za uporabo presežkov hrane, odprla vrata razvoju novih izdelkov po vseh pravilih za varno hrano in tako ustvarila prihodke za svoje uspešno delovanje, usmerjeno v zmanjševanje odpadne hrane in pomoč ranljivim skupinam, ki jim ponujajo tudi možnost zaposlitve. Na podlagi izračuna po SROI metodi je Lidl Slovenija v letu 2023/2024 s sredstvi, vloženimi v Mini tovarno, ustvaril več kot 280.000 EUR družbenega učinka, skupaj s projektom Doniranana hrana pa skoraj pol milijona evrov družbenega učinka.