Mini tovarna

Mini tovarna, ki deluje pod okriljem skupine Etri v sklopu zadruge Allium z.o.o., so.p., je družbeno odgovoren projekt, ki ga Lidl podpira od leta 2022. V tej »tovarni« se presežki hrane predelujejo in uporabijo tako, da je zavržkov hrane čim manj.

Vas zanima, kako se lahko potencialno zavržena hrana spremeni v okusne nove obroke? Pridužite se nam na poti od Lidlove trgovine, kjer je Mini tovarna prevzema presežke hrane, pa do zavoda Pod strehco, kjer letno pripravijo več tisoč brezplačnih obrokov.

Od presežkov hrane do brezplačnih obrokov

Edvard vsako jutro ob 8. 30 prevzame viške hrane iz Lidlove trgovine v Domžalah

Prihod v Lidlovo trgovino v Domžalah

Ob 8.30 nas pri nakladalni rampi Lidlove trgovine v Domžalah pričaka Edvard. Najprej pritisne na zvonec in počaka, da mu zaposleni iz trgovine odpre vrata.

Največ je kruha, pravi, včasih pa se najde tudi kaj zelenjave in sadja.

Predaja viškov hrane

Pozdravi nas prodajalka Andreja, ki je s sodelavkami že prejšnji večer pripravila viške hrane, ki ostanejo v trgovini po zaprtju. Edvard od marca 2023 vsako jutro v Domžalah ponovi postopek in avto napolni s presežki hrane iz poslovalnice. Največ je kruha, pravi, včasih pa se najde tudi kaj zelenjave in sadja. 

Kruh največkrat spremenijo v kruhove cmoke.

Transport in predelava

Naložen kruh nato odpeljemo v enoto Biotehniške fakultete v Ljubljani na Rodici pri Domžalah, kjer deluje kuhinja Mini tovarne. Kruh največkrat spremenijo v kruhove cmoke, za katere nam zaupajo tudi recept. »V teh kepicah so kruh, mleko, čebula, maslo, jajca in začimbe: peteršilj, muškatni orešček, sol. 

V zavodu Pod strehco delijo brezplačne obroke, pripravljene v Mini tovarni

Deljenje brezplačnih obrokov v zavodu Pod strehco

Ko so cmoki in ostale jedi pripravljene je čas, da se premaknemo do naše zadnje postojanke, in sicer zavod Pod strehco, ki je od kuhinje oddaljena skoraj 20 kilometrov. Tam delijo brezplačne obroke, pripravljene v Mini tovarni. Po hrano prihaja čedalje več starejših, ki so ob brezplačnem obroku tudi družijo v podpornih skupinah in kuharskih delavnicah. 

Investicija Lidla Slovenija je omogočila, da si je ekipa zadruge Allium z.o.o., so.p. dodatno opremila obrat, razvila nove možnosti za uporabo donirane hrane, odprla vrata razvoju novih izdelkov po vseh pravilih za varno hrano in tako ustvarila prihodke, s katerimi lahko redno izvaja vsebinske delavnice z brezplačnim obrokom, namenjene starejšim osebam.