Hrana ni za tjavendan

Hrana ni za tjavendan

O projektu

V Lidlu Slovenija smo v sodelovanju z Ekošolo v letu 2015 zasnovali projekt Hrana ni za tjavendan. Z njim želimo ozaveščati in izobraževati o zmanjševanju in preprečevanju nastanka odpadne in zavržene hrane ter spodbujati praktično uporabo neporabljenih prehrambnih izdelkov.

Zmanjševanja količin zavržene hrane se v Lidlu Slovenija lotevamo celostno, od sistematičnega in optimiziranega naročanja, skrbi za izdelke v času prodaje, zniževanja cen izdelkom pred rokom trajanja, pa tudi z doniranjem morebitnih presežkov po zaprtju trgovin. V povprečju tako doniramo 200 ton hrane letno.

S projektom Hrana ni za tjavendan skupaj s programom Ekošola odgovorno ravnanje s hrano privzgajamo že najmlajšim, odlični rezultati projekta skozi leta pa so navdihnili pobudo obeležitve Slovenskega dne brez zavržene hrane. Od 2023 dalje pa je 24. april tudi v uradnem listu Republike Slovenije razglašen kot slovenski dan brez zavržene hrane.

Ali veš?

24. april je tudi uradno razglašen za Slovenski dan brez zavržene hrane. Na ta dan bodo vsako leto potekale različne aktivnosti, povezane s preprečevanjem izgub hrane in odpadne hrane.

Projekt Hrana ni za tjavendan je namenjen ozaveščanju o zmanjševanju ter preprečevanju nastanka zavržene hrane in spodbujanju praktične uporabe neporabljenih prehrambnih izdelkov. Število sodelujočih izobraževanih ustanov vsako leto narašča, sodelujejo pa vrtci, osnovne in srednje šole, ki so vključene v program Ekošola. Vsaka ustanova se vsako leto na svoj način loteva zmanjševanja količine zavržene hrane. Kot zanimivost lahko povemo, da smo z aktivnostmi nadaljevali tudi v času izolacije in med pandemijo.

Rezultati 9. sezone projekta Hrana ni za tjavendan

vključenih otrok

sodelujočih šol in vrtcev

vključenih mentorjev

različnih aktivnosti v šolskem letu

32 %

povprečno zmanjšanje količin zavržene hrane

receptov Reciklirane kuharije

95 %

največje zmanjšanje količin zavržene hrane