Z OBISKOM MINISTRICE ZA KMETIJSTVO, GOZDARSTVO IN PREHRANO V MINI TOVARNI NA RODICI OBELEŽILI SLOVENSKI DAN BREZ ZAVRŽENE HRANE

Ob slovenskem dnevu brez zavržene hrane

24.04.2023 10:00:00 | Rodica

Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Irena Šinko

Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Irena Šinko

Rodica, 24. april 2023 – Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Irena Šinko je danes, ob slovenskem dnevu brez zavržene hrane, obiskala Mini tovarno, ki deluje v okviru socialne zadruge Allium na Rodici (Biotehniška fakulteta Univerze v Ljubljani). Tam so skupaj z državnim sekretarjem Ministrstva za okolje, podnebje in energijo Urošem Vajglom ter s partnerji – Lidlom Slovenija, programom Ekošola, Ekologi brez meja, Zvezo prijateljev mladine Slovenije, podjetjem TAM-TAM in projektom LIFE IP CARE4CLIMATE obeležili ta dan. Ob tem so javnosti prvič predstavili tudi  inovativni koncept Mini tovarna, ki odgovarja na potrebe predelave viškov hrane, podelili pa so še priznanja avtoricam najboljših ozaveščevalnih plakatov na temo zavržene hrane. Zbrane na dogodku je pozdravila tudi dekanja Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani, prof. dr. Marina Pintar, prodekan za razvoj, kakovost in prenos znanj, prof. dr. Aleš Kuhar pa je predstavil aktivnosti Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani na področju trajnostne, zelene in digitalne živilske verige ter raziskave na področju preprečevanja zavržkov hrane, ki jih fakulteta izvaja z različnimi deležniki. Na dogodku so bila podeljena priznanja zmagovalkam natečaja za najboljše plakate za manj zavržene hrane Inštituta TAM TAM.

Količina zavržene hrane, ki nastaja po celem svetu, ima neslutene družbene, gospodarske in okoljske spremembe ter negativno vpliva tudi na varnost preskrbe s hrano. Na svetovni ravni[1] se približno tretjina vse hrane, ki se proizvede za ljudi, zavrže, kar znaša približno 2,3 milijarde ton letno. Partnerji slovenskega dne brez zavržene hrane, ki poteka tretje leto zapored, so si tako enotni, da je treba problematiko aktivno nagovoriti, prvi korak k temu pa je zagotovo ozaveščanje javnosti o problematiki in ponuditi konkretne nasvete, kako zmanjšati količine zavržene hrane.

Vlada RS na pobudo Lidla Slovenija, Ekošole in partnerjev razglasila slovenski dan brez zavržene hrane

Pomembnost reševanja te problematike je prepoznala tudi Vlada RS, ki je nedavno sprejela sklep o razglasitvi slovenskega dne brez zavržene hrane, ki ga bomo, kot že pretekli dve leti, obeleževali 24. aprila. Na ta dan bodo vsako leto potekale različne aktivnosti, povezane s preprečevanjem izgub hrane in odpadne hrane.

»Vesela sem, da smo skupaj s partnerji uspeli dogovoriti slovenski dan brez zavržene hrane, kar je bil tudi eden od ciljev akcijskega načrta za manj izgub hrane. Ta dan naj nam služi kot orodje za ozaveščanje in popotnica za tvorno sodelovanje vseh členov verige preskrbe s hrano. S hrano moramo ravnati skrbno, hrana je več kot obrok in ne sodi v smeti. Danes bomo vsi skupaj in vsak zase prispevali kamenček v mozaiku odnosa do hrane,« je dejala ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Irena Šinko.

Inovativni koncept Mini tovarne za predelavo viškov hrane

Na osrednjem dogodku ob slovenskem dnevu brez zavržene hrane na Rodici je Skupina Etri pod pokroviteljstvom Lidla Slovenija lansirala tudi inovativni koncept predelovalnega obrata Mini tovarna, ki vzpostavlja alternativne scenarije upravljanja s potencialnimi presežki hrane, kjer se lahko pojavijo – v trgovinah, pri kmetih in manjših pridelovalcih. »Z Mini tovarno v Skupini Etri stopamo v novo poglavje, kar nam je uspelo s pomočjo Lidla Slovenija. Poleg osrednjega namena je namreč Mini tovarna tudi prostor usposabljanja kadrov za delo, potrebnih v predelavi in tudi v gostinstvu in je usmerjena v grajenje vključujoče družb. Smo učno podjetje s svojimi stroji, kjer se ljudje učijo in pridobivajo izkušnje, da lahko kasneje dobijo redno zaposlitev,« je dejala Lenka Puh iz Skupine Etri, pod katero spada tudi zadruga Allium.

Lidl Slovenija že desetletje z ozaveščanjem in številnimi aktivnostmi deluje na tem področju

Osrednji podpornik odprtja in delovanja Mini tovarne je podjetje Lidl Slovenija, ki s tovrstnimi projekti podpira razvoj novih načinov za zmanjševanje viškov hrane, obenem pa podpirajo razvoj novih izdelkov ter poslovnih sodelovanj za zmanjševanje zavržene hrane tudi v primarni pridelavi. »Kot trgovec se močno zavedamo naše so-odgovornosti pri nastajanju količin zavržene hrane. Zato se področja že desetletje sistematično lotevamo – optimizirali smo številne procese za čim manj zavržkov živilskih izdelkov, vzpostavili učinkovit sistem donacij izdelkov, obenem pa v zadnjih letih prevzemamo vlogo aktivnega družbeno-odgovornega partnerja, ki ozavešča in o problematiki nagovarja različne ciljne javnosti. Tudi podpora Mini tovarne je eden naših pomembnih korakov pri sledenju naših družbeno odgovornih in trajnostnih načel,« je dejal Tomaž Kus, izvršni direktor prodaje v Lidlu Slovenija.

Več informacij o slovenskem dnevu brez zavržene hrane je na voljo na spletnem mestu www.danbrezzavrzenehrane.si.

[1] https://greenly.earth/en-us/blog/ecology-news/global-food-waste-in-2022  

Kontakt za medije

Korporativno komuniciranje Lidl Slovenija
pr@lidl.si

Kategorije


Deli

Več
Additional reports