Dan brez zavržene hrane 2023
Ali veš?

Na pobudo partnerjev projekta, ki ozaveščamo javnost in izvajamo aktivnosti za zmanjševanje količin zavržene hrane – Lidla Slovenija, programa Ekošola, Ekologov brez meja, Zveze prijateljev mladine Slovenije, podjetja TAM-TAM, ministrstva za okolje, podnebje in energijo, ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter Etri skupine z Mini tovarno, je Vlada RS na seji dne 10. 4. 2023 sprejela Sklep o razglasitvi slovenskega dne brez zavržene hrane, ki ga bomo obeleževali 24. aprila. Na ta dan bodo vsako leto potekale različne aktivnosti, povezane s preprečevanjem izgub hrane in odpadne hrane.

Lidl Slovenija in program Ekošola kot pobudnika Slovenskega dne brez zavržene hrane v sodelovanju s številnimi partnerji že tretje leto zapored pripravljata širok nabor aktivnosti za obeležitev dneva brez zavržene hrane. Skupaj s partnerji projekta - Ekologi brez meja, Zvezo prijateljev mladine Slovenije, TAM-TAM, Ministrstvom za okolje, podnebje in energijo, Ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano in Etri skupino z Mini tovarno želijo ob tem dnevu slehernega posameznika spodbuditi k zmanjševanju in preprečevanju nastanka zavržene hrane ter predstaviti številne možnosti uporabe prehrambnih izdelkov, ki pogosto ostanejo neporabljeni, ter ozaveščati o pomenu preudarnega načrtovanja nakupov.
Gibanju za zmanjševanju količin zavržene hrane se lahko pridruži prav vsak, ki je predan zmanjševanju obremenitev našega planeta, ne glede na to, ali gre za posameznika, ustanovo, podjetje ali drugo organizacijo. Z učinkovitim ukrepanjem lahko postanemo zgled in navdih za ljudi po svetu.

 

Zaveza za zmanjševanje količin zavržene hrane

Pobudo ob Slovenskem dnevu brez zavržene hrane predstavljajo tri zaveze, ki bodo vsaka zase in vse skupaj pripomogle k zmanjševanju količin zavržene hrane in ustvarjanju boljšega sveta.

S pristopom k pobudi se zavezuješ, da:

1. Boš odgovorno, premišljeno in preudarno ravnal s hrano, ki jo kupuješ, shranjuješ in uživaš.

2. Boš skrbel za to, da bo v koših za smeti končalo čim manj hrane, ki je še vedno užitna in jo lahko še uporabiš.

3. Boš tudi družino, prijatelje, sošolce, sodelavce in druge, ki lahko primaknejo svoj delček k cilju pobude, informiral in spodbujal k zmanjševanju količin zavržene hrane.

Hvala, ker skupaj z nami ustvarjaš boljši svet!

Dan brez zavržene hrane 2022

Dan brez zavržene hrane 2022 je potekal pod sloganom Nisem za stran! Vzemi me v bran! kjer smo v nagradnem natečaju iskali najboljše reciklirane recepte. Zmagovalni recepti so bili objavljeni v Reciklirani kuhariji, fotografije jedi pa so v aprilu 2022 krasile tudi TAM-TAM plakate po vsej Sloveniji. Reciklirano kuharijo, zbirko recikliranih receptov, si brezplačno preneseš s klikom na spodnji gumb.

Dan brez zavržene hrane 2021

V sklopu prvega Slovenskega dneva brez zavržene hrane smo organizirali natečaj za najboljšo kratko zgodbo o zavrženi hrani. Prispelo je več kot 200 zgodb, med najboljših 5 pa so se uvrstile naslednje:

  • Izbirčne veveričke - Dana in Asja Perhoč
  • Košček popečene slanine - Nika Kuzma
  • Kruhek Stanko in njegovo sporočilo - Maks Dobovšek, Katarina in Hana Trpčević
  • Na naši pici jemo, kar je ostalo - Rassel Šavron in Erika Rebula
  • Tine in Pisanko - Patrik in Doroteja Anžlovar

Zmagovalne zgodbe so upodobljene tudi v ilustracijah, ki so jih ustvarili Jana Fak, Nea Likar, Nina Kovačič, David Krančan in Gregor Goršič. Ilustracije so bile upodobljene tudi na plakatnih mestih TAM-TAM po vsej Sloveniji.