LIDL SLOVENIJA SE KOT PRVI TRGOVEC V SLOVENIJI PRIKLJUČUJE DEMENCI PRIJAZNIM TOČKAM

21.09.2022 12:00:00 | Žalec

Predsednica Spominčice Štefanija L. Zlobec in vodja prodaje v Lidlu Slovenija Davor Irgolič.

21. september 2022 – V Lidlu Slovenija so ponosni, da se ravno na svetovni dan Alzheimerjeve bolezni, kot prvi trgovec v Sloveniji, pridružujejo demenci prijaznim točkam Spominčice. Demenci prijazna točka (DPT) je prostor, ki je namenjen osebam z demenco. Zlasti tistim v zgodnji fazi bolezni, ki so še samostojni in aktivni, njihovim svojcem ter lokalni skupnosti.

Ob priključitvi prvega trgovca v mrežo DPT je predsednica Spominčice, Štefanija L. Zlobec povedala: »To, da se danes mreži demenci prijaznih točk priključuje kar 63 Lidlovih trgovin je velik korak za naše društvo. Doslej so bili namreč v mrežo priključeni domovi za starejše, zdravstveni domovi, lekarne, policijske postaje in upravne enote. Ker so osebe z demenco v zgodnjih fazah še samostojne in hodijo po opravkih, tudi po nakupih, smo zelo veseli, da se je mreži priključil Lidl Slovenija. S širitvijo mreže DPT namreč prispevamo k manjši stigmi demence, ki je v družbi še vedno močno prisotna.

S pomočjo tovrstnih točk lahko osebe z demenco ostanejo dlje časa aktivne v svojem domačem okolju. Zato je ključnega pomena zagotoviti demenci prijazen prostor, v katerem osebe z demenco lahko živijo kakovostno in samostojno, dobijo podporo, pomoč in razumevanje, ohranjajo svojo socialno mrežo ter dostopajo do storitev, ki so jih vajene in jih potrebujejo (tudi trgovine).

Simbolična pridružitev v Lidlu Žalec

V Lidlu Slovenija so danes skupaj s predstavniki Spominčice – Alzheimer Slovenija slovesno otvorili demenci prijazno točko pred Lidlovo trgovino v Žalcu, nedaleč stran od njihovega centralnega logističnega centra. V mrežo demenci prijaznih točk je z današnjim dnem vključenih vseh 63 Lidlovih trgovin po Sloveniji, in tako je število DPT točk zrastlo na preko 280. Vse trgovine bodo opremljene s posebno nalepko, ki simbolizira DPT.

Davor Irgolič, vodja prodaje pri Lidlu Slovenija je ob priključitvi v mrežo DPT povedal: »Ponosni smo, da se danes priključujemo mreži z vsemi našimi 63 trgovinami. Prav je, da bolezni, ki je zelo v porastu in pogosto prisotna v našem vsakdanu, pridemo nasproti. Dnevno se srečujemo z najrazličnejšimi kupci, smo postavljeni pred različne situacije in pomembno je, da znamo z osebami z demenco primerno komunicirati. Zato so člani društva Spominčica za naše zaposlene pripravili posebno šolanje o demenci in kako postopati v primeru različnih situacij.«

Nov ukrep Družini prijaznega podjetja

Priključitev mreži demenci prijaznih točk je še eden izmed ukrepov Družini prijaznega podjetja Lidl Slovenija. Nenazadnje se tudi njihovi zaposleni v svojem zasebnem okolju srečujejo z demenco in jim bodo dodatne vsebine ter znanje zagotovo prišli prav. To je še eden izmed korakov ustvarjanja boljšega sveta v Lidlu Slovenija, prav tako so namreč vključeni v mrežo Unicefovih varnih točk, kjer otrokom nudijo zaščito, pomoč ali zgolj nasvet v stiski.

Več informacij:

Lidl Slovenija, Tina Cipot, Služba za korporativno komuniciranje, pr@lidl.si

Društvo Spominčica – Alzheimer Slovenija - Slovensko združenje za pomoč pri demenci, Štefanija L. Zlobec, predsednica društva,  info@spomincica.si

Kontakt za medije

Korporativno komuniciranje Lidl Slovenija
pr@lidl.si
0807060

Kategorije


Deli

Več
Additional reports