ZNANI SO FINALISTI, KI SE BODO POTEGOVALI ZA NASLOV MLADEGA VINARJA SLOVENIJE 2022

16.11.2022 12:00:00 | Komenda

Finalisti 2022 bela vina

Ljubljana, 16. november 2022 – Ob 10. obletnici natečaja Mladi vinar Slovenije, ki ga partnersko izvajata Lidl Slovenija in Vinski univerzum, je strokovna komisija med rekordnim številom prijavljenih vin (60 vin s strani 31 vinark in vinarjev) določila finaliste za vsako od petih kategorij (bela, rdeča, peneča, rose vina in bela vina z ostankom sladkorja). Nabor kandidatov za zmagovalca se bo zožil v začetku decembra, ko bo komisija izmed vseh finalistov določila še superfinaliste, po enega iz vsake kategorije. Kdo bo si bo prislužil laskavi naziv Mladi vinar Slovenije 2022, bo znano 21. decembra 2022 na Vinskem univerzumu, zmagovalno vino pa bo predvidoma v začetku naslednjega leta umeščeno na police Lidlovih  trgovin v Sloveniji.

Mladi vinar Slovenije se je pred desetimi leti sprva začel kot študentski natečaj, danes pa je prerasel v vseslovenski projekt, namenjen mladim vinarjem v starosti od 18 do 35 let, ki s sodelovanjem dobijo priložnost, da svoje samostojno pridelano vino predstavijo strokovni komisiji, obiskovalcem vinskih festivalov in ne nazadnje celotni Sloveniji kot del Lidlove vinske ponudbe. Med vsemi vzorci vin je strokovna komisija kot tri finaliste v vsaki kategoriji razglasila:

  • RDEČA VINA: Jakob Bizjak (Cabernet sauvignon), Kristijan Simčič (Merlot Selection vineyards), Klemen Čehovin (Barbera);
  • BELA VINA: Danjela Šibav (Tajo), Tjaša Kovačič (Šipon), Kristijan Simčič (Sivi pinot Selection vineyards);
  • PENEČA VINA: Adam Valdhuber (Penina Brut Nature), Gregor Simonič (Semiška penina brut),  Jakob Bizjak(Grganja);
  • ROSE VINA: Tine Jamnik (Rose),  Žan Bric (Rose barbera), Klemen Čehovin (Rose);
  • BELA VINA Z OSTANKOM SLADKORJA[1]: Matic Ferjančič (FM Muškat).

Predsednica strokovne ocenjevalne komisije, prof. dr. Tatjana Košmerl, je o letošnjih prejetih vzorcih vin povedala: »Vina, ki so bila zaupana 7-članski strokovni komisiji v ocenjevanje, so bila razpoložena in po kakovosti dokaj izenačena. Izpostavimo lahko odlično dozorelost sortnih penin, med belimi suhimi vini pa so prevladovala sortna vina mlajših letnikov, izrazito sadna in sveža, predvsem pa tehnološko lepo dodelana. Roseji v prelepi barvni paleti in sortni raznolikosti so navdušili (predvsem letnik 2021), medtem ko smo med rdečimi sortnimi vini starejših letnikov prepoznali krasno večplastnost aromatike, mehkobo, harmonijo in uravnoteženost okusov. Kot običajno, je bil ocenjevalni kriterij strokovne komisije strog, a poenoten

Delo strokovne komisije pa še ni zaključeno. Med finalisti bo v začetku decembra v kategoriji izbrala še po enega superfinalista. Vsi superfinalisti se bodo 21. decembra na Vinskem univerzumu predstavili širši javnosti mladih ljubiteljev vina, kjer bo razglašen tudi zmagovalec in nosilec laskavega naziva Mladi vinar Slovenije 2022. »Vinski univerzum je več kot samo festival, saj se je skozi leta izoblikoval v gibanje, okrog katerega se zbirajo mladi ljubitelji vina in vinarji. Vsem je skupna ljubezen do vina in želja po spoznavanju vinske kulture ter promociji slovenskih vin. Z natečajem Mladi vinar Slovenije bomo dogodek dodatno obogatili in pokazali, da se v naših vinorodnih okoliših kalijo izjemno perspektivni mladi vinarski talenti,« je dejala Špela Štokelj, predstavnica organizatorjev Vinskega univerzuma. Poleg vsakoletne že znane nagrade – zmagovalčevo vino je kupcem na voljo v Lidlovih trgovinah po celi Sloveniji – bosta partnerja projekta superfinaliste obdarita s še dodatno nagrado: treningom javnega nastopanja, ki jim bo predstavil načine za učinkovito predstavitev njihovih vin in trike za boljši nastop ter jim tako vliv dodatne samozavesti, ko se bodo podajali v poslovni svet. Vse finaliste in superfinaliste čakajo tudi denarne nagrade.

Lidl Slovenija v okviru svoje družbeno odgovorne pobude Ustvarimo boljši svet že desetletje podpira mlade slovenske vinarje

Natečaj Mladi vinar Slovenije, ki vsako leto išče najbolj obetavnega mladega vinarja, je že dobro znan predvsem med mladimi ljubitelji vin in mladimi vinarji. Namen natečaja je mladim slovenskim vinarjem do starosti 35 let ponuditi priložnost, da svoje samostojno pridelano vino predstavijo strokovni komisiji, obiskovalcem vinskih festivalov in ne nazadnje celotni Sloveniji kot del Lidlove vinske ponudbe. »Pred desetimi leti se je iz ideje, da bi mladim slovenskim vinarjem pomagali pri sledenju njihovim sanjam, rodil natečaj Mladi vinar Slovenije. Od takrat smo do danes številnim pridelovalcem vin pomagali pridobiti dragocene izkušnje, osvojiti nova znanja, vina zmagovalcev dosedanjih natečajev pa so svoja mesta našla na Lidlovih policah po vsej Sloveniji. V zameno za to so nas tekmovalci vedno znova navduševali s svojimi vini in dokazali, da se za prihodnost slovenskega vinarstva ni treba bati, saj so bila prijavljena vina vedno dodelana in nadvse okusna. V našem podjetju si štejemo v čast, da smo na uspešno poslovno pot pospremili številne danes prepoznane slovenske vinarje,« svoje partnerstvo v projektu opiše Tina Cipot, vodja korporativnega komuniciranja v Lidlu Slovenija.

Vse podrobnosti o natečaju najdete na spletni strani www.mladivinar.si.

Vinski univerzum, Špela Štokelj, info@vinskiuniverzum.com

Lidl Slovenija, Tina Cipot, tina.cipot@lidl.si

[1] Zaradi manjšega števila vzorcev, prijavljenih v to kategorijo, je strokovna komisija razglasila le enega finalista, ne treh.

Kontakt za medije

Korporativno komuniciranje Lidl Slovenija
pr@lidl.si
0807060

Kategorije


Deli

Več
Additional reports