TUDI LETOS BOMO OBELEŽILI SLOVENSKI DAN BREZ ZAVRŽENE HRANE

11.02.2022 12:00:00 | Komenda

2. Slovenski dan brez zavržene hrane

Po uspešno izpeljanem prvem Slovenskem dnevu brez zavržene hrane v letu 2021, bomo tudi aprila letos obeležili 2. Slovenski dan brez zavržene hrane. Projekt je nastal na pobudo Lidla Slovenija in programa Ekošola ter v partnerstvu z Ekologi brez meja, Zvezo prijateljev mladine Slovenije in podjetjem TAM-TAM. Po zadnjih podatkih Statističnega urada RS je vsak prebivalec Slovenije v letu 2020 zavrgel povprečno 68 kg hrane, kar je kilogram več kot v letu 2019, največ odpadne hrane pa še vedno nastane v gospodinjstvih. Podobno kot lani bodo letos partnerji Slovenskega dneva brez zavržene hrane organizirali raznolike aktivnosti, ki so namenjene ozaveščanju in izobraževanju vseh generacij o tem globalnem izzivu. Slovenski dan brez zavržene hrane tudi letos ostaja 24. april, glavnina vseh aktivnosti pa se bo odvijala v petek, 22. aprila.

Za prevelike količine zavržene hrane je odgovoren vsak izmed nas, ki je kdaj zavrgel star kruh, pozabil živilo v hladilniku ali v smeti odvrgel ostanke s krožnika po kosilu. Kot izpostavljajo partnerji projekta, se moramo zavedati, da če smo del problema, moramo biti tudi del rešitve. Zato vsakega posameznika, družino, otroke in mladostnike, podjetja, občine in ostale organizacije vabijo, da se pridružijo Slovenskemu dnevu brez zavržene hrane. »S tem bomo skupaj naredili pomemben korak naprej pri ozaveščanju o problematiki zavržene hrane, ki še vedno ostaja eden od resnejših izzivov današnje družbe. Verjamemo, da spremembo lahko dosežemo in zmanjšamo količino zavržene hrane, le vsak od nas mora k temu pristopiti in se naučiti, kako to najbolj učinkovito naredi. Mi smo tukaj, da ponudimo znanje in spodbudo,« so izpostavili partnerji projekta.

Letošnji slovenski dan brez zavržene hrane bo v mesecu aprilu postregel z naborom aktivnosti, usmerjenim k različnim ciljnim javnostim. Glavnina aktivnosti se bo zaradi državnozborskih volitev ravno na Slovenski dan brez zavržene hrane odvijala v tednu pred tem, še posebej v petek, 22. aprila 2022. Aktivnostim se letos pridružuje tudi Ministrstvo za okolje in prostor s projektom LIFE IP CARE4CLIMATE (LIFE17 IPC/SI/000007).

V lanskem letu so ob Slovenskem dnevu brez zavržene hrane partnerji ozaveščali o problematiki zavržene hrane na izbranih plakatnih mestih Tam Tam po vsej Sloveniji, prav tako so številne šole in vrtci ustvarjali, razmišljali in se pogovarjali o zavrženi hrani. Lidl Slovenija je na ta dan pripravil dogodek Slovenija kuha brez zavržene hrane, vse pa so povabili tudi k podpisu pobude za manj zavržene hrane na spletni strani  www.danbrezzavrzenehrane.si.

O aktivnostih ob letošnjem Slovenskem dnevu brez zavržene hrane bodo partnerji poročali v naslednjih mesecih.

Več informacij:

Lidl Slovenija d.o.o. k.d., Tina Cipot, Korporativno komuniciranje; tina.cipot@lidl.si; pr@lidl.si

Društvo DOVES - FEE SLOVENIA, program Ekošola, Gregor Cerar, nacionalni koordinator,  gregor.cerar@ekosola.si

Kontakt za medije

Korporativno komuniciranje Lidl Slovenija
pr@lidl.si
0807060

Kategorije


Deli

Additional reports