MLADI INVALIDI NA PARAFESTU POSTANI ŠPORTNIK SPOZNALI POZITIVNE UČINKE ŠPORTA

22.09.2023 08:00:00 | URI Soča

Namizni tenis z Luko Trtnikom in trenerjem Ožbejem Poročnikom

Ljubljana, 21. september 2023 – Na Parafestu »Postani športnik«, ki tretjič poteka pod okriljem Zveze za šport invalidov Slovenije – Slovenskega paralimpijskega komiteja (Zveza ŠIS - SPK), Univerzitetnega rehabilitacijskega inštituta RS Soča (URI Soča) ter Lidla Slovenija, so uspešni slovenski parašportniki mladim invalidom predstavili priljubljene parašporte. Namen dogodka je med mladimi invalidi vzbuditi željo po gibanju in ukvarjanju s športom, kar je tudi osrednji cilj programa Postani športnik. Mladi obiskovalci in tudi strokovni delavci so lahko spoznali in se preizkusili v namiznem tenisu, bocci, paraatletiki in parakolesarstvu.

 

Park otroškega oddelka rehabilitacijskega centra URI Soča je tudi letos postal prizorišče Parafesta »Postani športnik«, dogodka, na katerem so lahko otroci in mladostniki, ki so na rehabilitaciji na URI Soča in ostali obiskovalci spoznali parašporte ter se navdušili nad gibanjem in ukvarjanjem s športom. Ravno slednje je tudi cilj organizatorjev, saj šport mladim invalidom zvišuje kakovost življenja na več ravneh – ne pomaga jim le pri rehabilitaciji in boljši telesni pripravljenosti, pač pa jim bistveno pomaga pri vključevanju v družbo in veča njihovo samozavest.

Predstavitev in preizkus različnih parašportov je prvi korak pri spodbudi invalidov h gibanju

Da invalidi sploh lahko vzgojijo ljubezen do gibanja, morajo najprej ugotoviti, kateri športi so jim na voljo in kateri jim ustrezajo. Za to so danes poskrbeli uspešni slovenski parašportniki, med njimi parakolesar Anej Doplihar, namiznotenisač Luka Trtnik in drugi, ki so obiskovalcem predstavili namizni tenis, bocco, paraatletiko in parakolesarstvo ter jih spodbudili, da so vsakega izmed njih tudi preizkusili.

»V Zvezi ŠIS – SPK verjamemo v izjemne sposobnosti vsakega posameznika, zato se že vrsto let zavzemamo za promocijo parašporta na več ravneh, med drugim tudi s Parafestom, ki poteka v okviru programa Postani športnik, ki ga izvajamo skupaj z Lidlom Slovenija. Prepričani smo, da moči športa, ki izboljšuje telesno pripravljenost, spodbuja socialno vključevanje, krepi samozavest in pomaga pri rehabilitaciji, ne smemo podcenjevati. Želimo, da danes naši mladi prijatelji invalidi to moč izkusijo na lastni koži,« je po dogodku dejal Gregor Gračner, podpredsednik Zveze ŠIS – SPK in vodja programa Postani športnik.

Športna dejavnost in spodbujanje k športnemu udejstvovanju sta redni aktivnosti na URI Soča

V URI Soča je šport pomemben del rehabilitacijskega procesa, saj posameznikom pomaga k hitrejši povrnitvi v aktivno življenje. Zato je tudi potem, ko pacienti zapustijo inštitut in se vračajo v vsakodnevno življenje, priporočljivo, da ostanejo športno aktivni. »Poslanstvo URI Soča je opolnomočiti paciente, jim pomagati, da si povrnejo samostojnost in se ponovno aktivno vključijo v družbo. Pomemben sestavni del rehabilitacijskega procesa pa je tudi šport. Z njegovo pomočjo odkrivamo svoje prednosti, premagujemo ovire in na novo določamo svoje meje. Ustvarja bolj vključujočo družbo, v kateri lahko uspeva vsakdo, ne glede na svoje sposobnosti,« je povedal direktor URI Soča dr. Zvone Čadež.

Program Postani športnik na nacionalni in lokalni ravni dviguje prepoznavnost parašporta med mladimi

Z namenom motivacije in vključevanja mladih invalidov v športne aktivnosti sta Zveza ŠIS – SPK in Lidl Slovenija že pred leti razvila program Postani športnik, v sklopu katerega se letos tretjič prireja Parafest. Partnerja tako že nekaj let druži strmenje k istem ciljem – motivirati mlade invalide za gibanje, zagotavljanje ustreznega načina vključevanja mladih invalidov v športne aktivnosti in ustvarjanje boljših pogojev za parašportnike, ki vedno znova dokazujejo, kako daleč sežejo njihove zmožnosti.

»V Lidlu Slovenija verjamemo v moč enotnosti, vključenosti in izjemnega potenciala, ki se skriva v vsakem posamezniku. Zato v okviru sodelovanja z Zvezo za šport invalidov – Slovenskim paralimpijskim komitejem podpiramo pobude, kot je današnja, saj resnično ustvarjajo boljši svet, s tem ko spodbujajo raznolikost, ozaveščajo o pozitivnem vplivu na počutje ter krepijo sodelovanje in povezovanje mladih invalidov. Parafest je prava priložnost, da k gibanju spodbudimo mlade parašportnike in jih že od majhnih nog navdušimo, da je šport zabaven in da lahko prek njega razvijajo svoje zmožnosti in potenciale,« je dejala Eva Pečovnik iz korporativnega komuniciranja v Lidlu Slovenija.

 

Več informacij:

URI  Soča, Mateja Pelkič Toplak, mateja.pelkic@ir-rs.si, 070/624 927

Zveza ŠIS - SPK, Drago Perko, mediji@zsis.si, 041 353 208

Lidl Slovenija, pr@lidl, tel. 017297452

Kontakt za medije

Korporativno komuniciranje Lidl Slovenija
pr@lidl.si
0807060

Kategorije


Deli

Več
Additional reports