xs

Odpadna hrana je globalni izziv, ki ga soustvarja tudi sektor trgovine, saj ima v verigi preskrbe s hrano povezovalno vlogo med kmeti, predelovalci in kupci. Kljub temu, da v Sloveniji in EU v trgovini z živili nastane manj kot desetina odpadne hrane, je odgovornost trgovcev, da kot vmesni člen v verigi preskrbe s hrano spodbujamo dobavitelje k trajnostni predelavi, v svoje poslovanje vpeljemo sistemske ukrepe za zmanjšanje količin odpadne hrane, obenem pa o tem področju ozaveščamo kupce. 

XS
ALI VEŠ?

Če bi bila odpadna hrana država, bi imela tretje največje izpuste, takoj za ZDA in Kitajsko.

Zmanjšanje količine odpadne hrane je eden od pogojev za zeleni prehod in učinkovito rabo naravnih virov ter uravnavanje negativnih vplivov na okolje ob hkratnem zagotavljanju prehranske varnosti za prebivalstvo. Zato smo si v podjetju zastavili strateški cilji, da bomo do leta 2030 zmanjšali količine odpadne hrane za 50 %.

Za 50 % bomo v Lidlu Slovenija do leta 2030 zmanjšali količino odpadne hrane
XS

 

NAŠI UKREPI ZA ZMANJŠANJE ODPADNE HRANE

V trgovini

Optimizirano naročanje

Optimizirano naročanje nam omogoča določanje količine izdelkov na prodajnih policah, ki kupcem zagotavlja dobro razpoložljivost, hkrati pa omejene količine živil, ki jim poteče rok trajanja preden se prodajo. Pri tem se opiramo na obsežne baze podatkov, kot so nakupovalne navade potrošnikov, sezonske posebnosti in podobno.  

Sašo Šketa

Slovenski dan brez zavržene hrane

24. aprila 2021 smo skupaj s partnerji zaznamovali prvi slovenski dan brez zavržene hrane. Številne aktivnosti so imele poslanstvo ozaveščati o pravilnem shranjevanju, recikliranju in odlaganju ostankov hrane, spodbujati k zmanjševanju in preprečevanju nastanka odpadne hrane ter izobraževati o praktični uporabi neporabljenih prehrambnih izdelkov. Dve leti pozneje je Vlada Republike Slovenije na našo skupno pobudo razglasila 24. april za slovenski dan brez zavržene hrane, ki se odslej obeležuje vsako leto. 

Kruh

Nižanje cen pred rokom trajanja

Pomembna ukrepa za zmanjševanje količin odpadne hrane sta znižanje cen pred potekom roka trajanja in daljši čas prodaje. Tako so hlajeni, zamrznjeni in suhi izdelki, meso, ribe, hlebci kruha iz dopeke, rezan kruh, izbrano drobno pecivo, sadje, zelenjava in rože na voljo po 20 % do 50 % nižji ceni pred potekom roka trajanja. Kruh, na primer, je na voljo tudi še naslednji dan po peki. 

Police

Rotacija izdelkov

Z zlaganjem izdelkov s krajšim rokom trajanja v ospredje prodajnih polic uspešno preprečujemo, da bi živila po nepotrebnem romala v smeti. V okviru ozaveščevalnih aktivnosti na temo odpadne hrane tudi naše kupce redno spodbujamo, da se rotacije izdelkov poslužujejo v domačih hladilnikih in shrambah. 

    Oglejte si naše druge trajnostne cilje in ukrepe na spodnji povezavi:

ALI VEŠ?

V Lidlu Slovenija je trajnost v osrčju delovanja, čvrsto zasidrana v poslovno strategijo podjetja. Odpadna hrana je del obsežnega področja varstva virov, enega izmed petih osrednjih tem trajnostne strategije celotne Skupine Lidl.

UPORABNI HRANOZAVESTNI NASVETI ZA MANJ ODPADNE HRANE

Preprosti triki za manj odpadne hrane.

Nakupovalni seznam

Pred odhodom v trgovino dobro preglej vse skrite kotičke hladilnika in shrambe, kjer se zagotovo skrivajo še zelenjava, kruh in ostali izdelki. Pisanje nakupovalnega seznama je ena izmed najboljših navad, saj pomaga prihraniti denar in zmanjša impulzivne nakupe. Poleg tega pomaga pri boljši organizaciji in načrtovanju obrokov, kar zmanjšuje količine odpadne hrane.

Še najpomembnejši nasvet: po nakupih se nikar ne odpravi lačen/lačna.

Rok uporabnosti živil

Če je živilo označeno z "uporabno najmanj do" (konzerve, moke, kaše, riž, suhe testenine, zamrznjena živila, trdi in poltrdi siri … ), bo ob pravilnih pogojih shranjevanja (navedeni so na embalaži) uporabno tudi po navedenem datumu. Seveda moraš preveriti, da izdelek nima nenavadnega vonja ali okusa ali da na njem ni plesni. 

Če pa je živilo označeno z navedbo »porabiti do« (na primer sveže meso, ribe in mlečni izdelki), ga moraš po navedenem datumu zavreči, čeprav se ti morda zdi, da je še primerno za uživanje.

Hladilnik ali shramba

Nekaterih živil ne shranjujemo v hladilniku, saj bodo tam spremenila vonj ali okus, poslabša pa se lahko tudi njihova kakovost. Vlažna živila, bogata s hranili in z nizko vsebnostjo kislin, nudijo dobre pogoje za rast mikroorganizmov, zato sodijo v suh in hladen prostor. Kaj torej sodi v hladilnik?

DaNeUpoštevajte navodila na embalaži
Maslo, sir, meso (surovo ali termično obdelano), cvetača, zelena solata, brokoli, korenje, fige, kivi, robide, maline, nektarine …Česen, čebula, banane, kruh, krompir, avokado, paradižnik, jajčevci, sladki krompir, buče, grozdje, mango …Gorčica, sojina omaka, vložene kumarice, vloženo sadje in zelenjava, marmelada, paštete …

Primerno mesto v hladilniku

Mlečni izdelki, toplotno obdelano meso in ostanki obrokov sodijo na zgornjo in srednjo polico v hladilniku. Na spodnjih policah v zaprtih posodah shranjuj surovo meso in ribe. Predali so namenjeni shranjevanju sadja in zelenjave, v vrata hladilnika odlagaj živila, pripravljena za takojšnje uživanje, kot so mleko, maslo in marmelada.

Čiščenje hladilnika

Ostanki hrane in druge nečistoče so odlično gojišče bakterij, virusov in plesni. Zato moraš hladilnik redno čistiti. Priporočljivo je, da police in predale v hladilniku obrišeš z mokro krpo (lahko uporabiš tudi sodo bikarbono ali kis) najmanj enkrat mesečno.

Poleg rednega čiščenja je pomembno tudi, da sproti pregleduješ vse izdelke in zavržeš tiste, ki so se pokvarili ali jim je potekel rok trajanja. S tem preprečiš, da bi pokvarjena živila širila neprijeten vonj in onesnažila drugo hrano v hladilniku.

Živila zamrzni

Če nakupiš preveč in veš, da sveže zelenjave ali mesa ne moreš porabiti do roka, živila zamrzni. Pomembno je, jih zamrzneš takoj, ko jih prineseš iz trgovine. Na vsako pakiranje napiši, kaj je zamrznjeno v posodi ali vrečki, in kdaj je bilo zamrznjeno.  Živila porabi v nekaj mesecih, nikar jih ne zmrzuj predolgo, saj lahko izgubijo senzorične lastnosti, ker nekateri encimi delujejo tudi pri zelo nizkih temperaturah.

Uporabi obrezke zelenjave

Obrezke korenja, zelene, čebule in ostale zelenjave v loncu segrevaj do vretja ter tako pripravi jušno osnovo. Enako lahko storiš z ostanki piščančjih ali govejih kosti.