Odpadna hrana v Sloveniji v pretežni meri nastaja v gospodinjstvih – po podatkih statističnega urada (SURS) iz leta 2023 povprečni prebivalec Slovenije na leto zavrže okoli 78 kilogramov hrane. Največ odpadne hrane nastane v gospodinjstvih (44 %). Sledijo gostinstvo in strežba, proizvodnja hrane in trgovine z živili, kjer je zavržejo najmanj.
V Lidlu Slovenija se zavedamo, da količin odpadne hrane ne moremo zmanjšati brez skupnega premisleka in sodelovanja. Zato že vrsto let sistematično vlagamo v rešitve, ki spreminjajo odnos do hrane – od optimizacije procesov do ozaveščanja potrošnikov – in tako soustvarjamo hranozavestno skupnost, ki ravna s hrano vse bolj skrbno in odgovorno.
Za 50 % bomo v Lidlu Slovenija do leta 2030 zmanjšali količino odpadne hrane.
NAŠI UKREPI ZA ZMANJŠANJE ODPADNE HRANE
V Lidlu Slovenija je trajnost strateška zaveza in odgovornost na vseh ravneh poslovanja, s ciljem, da omejimo negativne vplive, ki jih povzročamo s svojim delovanjem. Z ukrepi in aktivnostmi krepimo pozitiven vpliv in ustvarjamo dodano vrednost vzdolž celotne verige vrednosti in se oredotočamo na oblikovanje odgovorne in trajnostne potrošnje. Našo obljubo uresničujemo s pomočjo šestih osrednjih tem, in sicer tako, da spoštujemo biotsko raznovrstnost, varujemo podnebje, varujemo vire, pošteno ravnamo, spodbujamo zdravje in krepimo dialog. Osrednje teme delujejo skozi tri strateške dimenzije, bolje za planet, bolje za ljudi in bolje zate.
UPORABNI HRANOZAVESTNI NASVETI ZA MANJ ODPADNE HRANE
Preprosti triki za manj odpadne hrane.
Po nakupih z nakupovalnim seznamom
Pred odhodom v trgovino dobro preglejte vse skrite kotičke hladilnika in shrambe, kjer se skriva še ogromno zelenjave, kruha in ostalih izdelkov. Pisanje nakupovalnega seznama je ena izmed najboljših navad, saj pomaga prihraniti denar in zmanjša impulzivne nakupe. Poleg tega pomaga pri boljši organizaciji in načrtovanju obrokov, kar zmanjšuje količine odpadne hrane.
Še najpomembnejši nasvet; po nakupih se nikar ne odpravite lačni.
Rok uporabnosti živil
Če je živilo označeno z "uporabno najmanj do" (konzerve, moke, kaše, riž, suhe testenine, zamrznjena živila, trdi in poltrdi siri …), bo ob pravilnih pogojih shranjevanja (navedeni so na embalaži) uporabno tudi po navedenem datumu. Seveda moramo s svojimi čutili preveriti, da izdelek ni napihnjen, čudnega vonja ali okusa, plesniv ipd.
Če pa je živilo označeno z navedbo »porabiti do« (na primer sveže meso, ribe in mlečni izdelki), ga moramo po navedenem datumu zavreči, čeprav se nam morda zdi, da je še primeren za uživanje.
Hladilnik ali shramba
Nekaterih živil ne shranjujemo v hladilnik, saj bodo tam spremenila vonj ali okus, poslabša pa se lahko tudi njihova kakovost. Medtem ko vlažna živila, bogata s hranili in z nizko vsebnostjo kislin, nudijo dobre pogoje za rast mikroorganizmov, zato jih moramo hraniti na suhem in hladnem. Kaj torej sodi v hladilnik?
Da | Ne | Upoštevajte navodila na embalaži |
Maslo, sir, meso (surovo ali termično obdelano), cvetača, zelena solata, brokoli, korenje, fige, kivi, robide, maline, nektarine … | Česen, čebula, banane, kruh, krompir, avokado, paradižnik, jajčevci, sladki krompir, buče, grozdje, mango … | Gorčica, sojina omaka, vložene kumarice, vloženo sadje in zelenjava, marmelada, paštete … |
Primerno mesto v hladilniku
Mlečni izdelki, toplotno obdelano meso in ostanki obrokov sodijo na zgornjo in srednjo polico v hladilniku. Na spodnjih policah v zaprtih posodah shranjujemo surovo meso in ribe. Predali so namenjeni shranjevanju sadja in zelenjave, v vrata hladilnika pa odlagamo živila, pripravljena za takojšnje uživanje, kot so mleko, maslo, marmelada …
Čiščenje hladilnika
Ostanki hrane in druge nečistoče so odlično gojišče bakterij, virusov in plesni. Zato moramo hladilnik redno čistiti. Priporočljivo je, da police in predale v hladilniku obrišemo z mokro krpo (lahko uporabimo tudi sodo bikarbono ali kis) najmanj enkrat mesečno.
Poleg rednega čiščenja je pomembno tudi, da sproti pregledujemo vse izdelke in zavržemo tiste, ki so se pokvarila ali jim je potekel rok trajanja. S tem preprečimo, da bi pokvarjena živila širila neprijeten vonj in onesnažila drugo hrano v hladilniku.
Živila zamrznite
Če ste nakupili preveč in veste, da sveže zelenjave ali mesa ne boste mogli porabiti do roka, živila zamrznite. Pomembno je, da živila zamrznemo takoj, ko jih prinesemo iz trgovine. Na vsako pakiranje napišite, kaj ste zamrznili in kdaj. Živila porabite v nekaj mesecih, nikar jih ne zamrzujte predolgo, saj lahko izgubijo senzorične lastnosti, ker nekateri encimi delujejo tudi pri zelo nizkih temperaturah.
Obrezkov zelenjave ne zavrzite
Obrezke korenja, zelene, čebule in ostale zelenjave v loncu segrevajte do vretja ter tako pripravite jušno osnovo. Enako lahko storite z ostanki piščančjih ali govejih kosti.